Porady

Całe życie źle używaliście praski do czosnku. Tym jednem błędem możecie zepsuć smak potrawy!

2024-02-20 11:29

Czosnek to jedno z najczęściej używanych warzyw w kuchni. Jego aromatyczny zapach wzmacnia smak każdej potrawy. Dużo osób decyduje się na korzystanie z popularnej praski do czosnku. Nie jest to błędem, ale należy pamiętać o kilku kluczowych zasadach.

Jak używać praski do czosnku? 

Czosnek to przyjaciel każdego kucharza. Dzięki jego niepowtarzalnemu aromatowi, czosnek potrafi podkręcić smak każdej potrawy. Najprostszym sposobem na obranie i odpowiednie przygotowanie czosnku do obróbki będzie jego zmiażdżenie oraz dokładne posiekanie nożem. Dzięki początkowemu zmiażdżeniu łupiny czosnku odejdą bez większych problemów, a warzywo wypuści dodatkowe soki. 

Jeśli jednak decydujemy się na skorzystanie z praski do czosnku, to należy pamiętać o kilku ważnych zasadach. Przede wszystkim czosnek należy włożyć do praski płaską stroną, tak aby wycisnąć go równomiernie. Nie musimy także go obierać, odpowiedni nacisk sprawi, że łupiny same zejdą z powierzchni czosnku. Bardzo ważne jest, aby nacisk na czosnek nie był zbyt duży, inaczej wydzielić mogą się nieprzyjemne, gorzkie soki. Przeciśnięty czosnek wystarczy zgarnąć nożem i przełożyć do miseczki. Pamiętajmy, że takiej "pulpy" nie można smażyć na zbyt dużym ogniu, może to prowadzić do przypalenia czosnku! 

Jaka praska do czosnku jest najlepsza? 

Na rynku znajdziemy wiele prasek, które tak naprawdę w większości przypadków się od siebie nie różnią. Najważniejsze jest, aby dobrać przyrząd ze stali nierdzewnej i mocnego tworzywa sztucznego. Warto sprawdzić praskę pod kątem łatwego oczyszczania i możliwości mycia w zmywarce. Dodatkowo wiele producentów oferuje praski z dodatkowymi funkcjami, jak np. miażdżenie, co sprawdzi się w przypadku orzechów oraz innych twardych warzyw i owoców. 

Dobrej jakości praskę do czosnku kupicie już w okolicach 30 złotych. Lepiej nie korzystać z tańszych opcji, zazwyczaj są to praski wykonane z tanich materiałów, które nie posłużą wam dłuższy czas. 

Jakie właściwości ma czosnek?

Czosnek to doskonały dodatek do kuchni włoskiej, tajskiej oraz oczywiście polskiej. Warto jeść go jednak nie tylko dla smaku, ale także właściwości zdrowotnych. Czosnek zawiera mnóstwo minerałów, takich jak potas, żelazo czy magnez, a także witaminy z grupy B i C. Przez to doskonale nadaję się do wzmacniania układu odpornościowego. Jest stosowane szczególnie przy infekcjach układu oddechowego i bólu gardła. Czosnek dodatkowo zawiera allicynę, substancję, która działa bakteriobójczo oraz nadaje mu... intensywnego zapachu! 

Czosnek - dlaczego warto go jeść?