Przygotowania do sezonu zimowego

i

Autor: Starostwo Powiatowe w Szczecinku, Materiały prasowe

Spotkanie zespołów zarządzania kryzysowego. Omawiali przygotowanie do sezonu zimowego

Obecnie wszystkie działania poszczególnych służb oraz zespołów ds. zarządzania kryzysowego koncentrują się głównie wokół panującej pandemii. Jednostki te mają jednak w swoich kompetencjach szereg innych zadań, które muszą być realizowane na bieżąco.

Jak pilotuje się samolot? Sprawdziliśmy

Zorganizowano spotkanie w trybie on-line mające na celu przygotowanie krajowego systemu ratowniczo-gaśniczego do sezonu zimowego 2020/2021. Przewodził mu zastępca Komendanta Powiatowego Państwowej Straży Pożarnej mł. kpt. Mirosław Śledź.

W spotkaniu oprócz szefów poszczególnych formacji mundurowych oraz inspektorów ds. zarządzania kryzysowego uczestniczyli również pracownicy gminnych ośrodków pomocy społecznej.

Co prawda prawdziwie srogiej zimy w naszym kraju nie było od dawna, niemniej służby muszą być gotowe na każdy pogodowy scenariusz. Dokonano więc inwentaryzacji posiadanego sprzętu ratowniczego (PSP i OSP), niezbędnego w przypadku działań prowadzonych w ekstremalnych warunkach.

Dowód osobisty z odciskiem palców - dobry pomysł?
Pytanie 1 z 1
Dowód osobisty z odciskiem palców - dobry pomysł?

Spotkanie zespołów zarządzania kryzysowego. Omawiali przygotowanie do sezonu zimowego

Opracowano zasady użytkowania specjalistycznego sprzętu będącego w dyspozycji zarządców dróg (pojazdów do odśnieżania) oraz innych instytucji (samochodów terenowych, skuterów śnieżnych i quadów) dla wsparcia działań ratowniczych w zakresie dotarcia do osób będących w stanie nagłego zagrożenia życia w sytuacji nieprzejezdności szlaków komunikacyjnych lub miejsc trudno dostępnych w warunkach zimowych.

Omawiano szczegóły współpracy służb z samorządami w kwestii organizacji pomocy humanitarnej dla osób uwiezionych w pociągach i samochodach lub w przypadku braku przejezdności szlaków drogowych i kolejowych.

Dyskutowano również o wsparciu Gminnych Ośrodków Pomocy Społecznej przez jednostki OSP w transportowaniu żywności osobom przebywającym w izolacji w czasie trwającej pandemii.