Przygotowania do sezonu zimowego

i

Autor: Starostwo Powiatowe w Szczecinku

Spotkanie zespołów zarządzania kryzysowego. Omawiali przygotowanie do sezonu zimowego

2020-11-03 12:08

Obecnie wszystkie działania poszczególnych służb oraz zespołów ds. zarządzania kryzysowego koncentrują się głównie wokół panującej pandemii. Jednostki te mają jednak w swoich kompetencjach szereg innych zadań, które muszą być realizowane na bieżąco.

Jak pilotuje się samolot? Sprawdziliśmy

Zorganizowano spotkanie w trybie on-line mające na celu przygotowanie krajowego systemu ratowniczo-gaśniczego do sezonu zimowego 2020/2021. Przewodził mu zastępca Komendanta Powiatowego Państwowej Straży Pożarnej mł. kpt. Mirosław Śledź.

W spotkaniu oprócz szefów poszczególnych formacji mundurowych oraz inspektorów ds. zarządzania kryzysowego uczestniczyli również pracownicy gminnych ośrodków pomocy społecznej.

Co prawda prawdziwie srogiej zimy w naszym kraju nie było od dawna, niemniej służby muszą być gotowe na każdy pogodowy scenariusz. Dokonano więc inwentaryzacji posiadanego sprzętu ratowniczego (PSP i OSP), niezbędnego w przypadku działań prowadzonych w ekstremalnych warunkach.

Dowód osobisty z odciskiem palców - dobry pomysł?

Pytanie 1 z 1
Dowód osobisty z odciskiem palców - dobry pomysł?

Spotkanie zespołów zarządzania kryzysowego. Omawiali przygotowanie do sezonu zimowego

Opracowano zasady użytkowania specjalistycznego sprzętu będącego w dyspozycji zarządców dróg (pojazdów do odśnieżania) oraz innych instytucji (samochodów terenowych, skuterów śnieżnych i quadów) dla wsparcia działań ratowniczych w zakresie dotarcia do osób będących w stanie nagłego zagrożenia życia w sytuacji nieprzejezdności szlaków komunikacyjnych lub miejsc trudno dostępnych w warunkach zimowych.

Omawiano szczegóły współpracy służb z samorządami w kwestii organizacji pomocy humanitarnej dla osób uwiezionych w pociągach i samochodach lub w przypadku braku przejezdności szlaków drogowych i kolejowych.

Dyskutowano również o wsparciu Gminnych Ośrodków Pomocy Społecznej przez jednostki OSP w transportowaniu żywności osobom przebywającym w izolacji w czasie trwającej pandemii.